A A A K K K
людям з порушенням зору
Центр професійного розвитку педагогічних працівників Южненської міської ради
Одеського району Одеської області

Сертифікація - 2024

Дата: 22.12.2023 11:29
Кількість переглядів: 6

Український центр оприлюднив загальні характеристики тестів незалежного тестування фахових знань та вмінь учителів початкових класів, учителів української мови і літератури та учителів математики, які виявлять бажання взяти участь у сертифікації педагогічних працівників у 2024 році.

Першим етапом сертифікації педагогічних працівників є незалежне тестування їхніх фахових знань та вмінь. На що потрібно зважати, готуючись до цього етапу, та якими будуть тести у 2024 році — визначено наказом Українського центру оцінювання якості освіти. Наголосимо, що ця інформація буде корисною для вчителів початкових класів, а також учителів української мови і літератури та вчителів математики, які викладають на першому (адаптаційному) рівні базової освіти.

Зміст тестів для вчителів початкових класів і вчителів мовно-літературної та математичної освітніх галузей відповідає чинним на сьогодні програмам. Орієнтовний розподіл завдань відповідно до розділів / підрозділів програм і схеми нарахування балів за виконання тестових завдань затверджено наказами Українського центру оцінювання якості освіти.

Тест для вчителів початкових класів міститиме 90 завдань двох форм: з вибором однієї правильної відповіді (86 завдань) та відкритої форми з короткою відповіддю (4 завдання). На проходження всього тесту відведено 180 хвилин. Максимальна кількість балів, яку може набрати учасник / учасниця, правильно виконавши всі завдання тесту, – 94.

Тест для вчителів мовно-літературної освітньої галузі також міститиме 90 завдань двох форм: з вибором однієї правильної відповіді (82 завдання) та на встановлення відповідності (8 завдань). На проходження всього тесту відведено 180 хвилин. Максимальна кількість балів, яку може набрати учасник / учасниця, правильно виконавши всі завдання тесту, – 114.

Тест для вчителів математичної освітньої галузі міститиме 75 завдань трьох форм: з вибором однієї правильної відповіді (62 завдання), на встановлення відповідності (3 завдання) та відкритої форми з короткою відповіддю (10 завдань). На виконання всіх завдань тесту відведено 180 хвилин. Максимальна кількість балів, яку можна набрати, правильно виконавши всі завдання тесту, – 91.

Усі тести буде укладено українською мовою.

Результати тестування визначатимуть на підставі набраної учасником / учасницею кількості балів за виконання всіх тестових завдань. Для успішного проходження незалежного тестування та участі в наступному етапі сертифікації учасник / учасниця має набрати не менш ніж 60% від максимальної кількості тестових балів.

Нагадаємо, що сертифікація складається з трьох етапів, що відбуваються послідовно один за одним, а саме:

1. незалежне тестування (проводить УЦОЯО);

2. самооцінювання учасниками сертифікації власної педагогічної майстерності (проводить ДСЯО);

3. вивчення практичного досвіду роботи учасників сертифікації (проводить ДСЯО).

Реєстрацію для участі в сертифікації буде проведено з 15 до 30 січня 2024 року у два етапи:

з 15 до 25 січня — у межах граничної кількості, визначеної для кожного регіону;

з 26 до 30 січня — у межах загальної граничної кількості, визначеної наказом для кожної категорії.

Зауважимо, що Міністерство освіти і науки України розширило коло педагогів, які можуть пройти зовнішнє оцінювання професійних компетентностей у 2024 році, та визначило їх граничну кількість. Так, окрім учителів початкових класів, учителів української мови і літератури та математики, участь у сертифікації зможуть узяти педагоги, які викладають навчальні предмети (інтегровані курси) громадянської та історичної освітньої галузі та/або освітньої галузі «Суспільствознавство» (всесвітньої історії, вступу до історії України та громадянської освіти, громадянської освіти, історії України, основ правознавства, курсів «Досліджуємо історію і суспільство», «Історія: Україна і світ», «Україна і світ: вступ до історії та громадянської освіти»). Наразі робоча група при Міністерстві освіти і науки України працює над проєктом Програми незалежного тестування фахових знань та вмінь учителів цієї категорії вчительства. На основі цієї програми буде розроблено загальні характеристики завдань та схеми їх оцінювання.

https://testportal.gov.ua//wp-content/uploads/2023/12/656f3716527ec569271087.pdf

Про особливості процедури реєстрації для участі в сертифікації, а також про затвердження програми та інших матеріалів щодо незалежного тестування вчителів історії та громадянських дисциплін повідомлятимемо на нашому вебсайті.

Джерело: УЦОЯО



« повернутися

Вхід для адміністратора